Prajitura cu gem de prune, nuci si bezea

Prajitura cu gem de prune, nuci si bezea
Pin It
Print Friendly, PDF & Email

Dupa o lunga pauza, am zis ca astazi sa va rasfat  cu ceva dulce mai ales ca  este ultima zi din weekend si ar cam merge cam merge ceva dulce, nu?

Timp de preparare total:  2 h 1 poza prajitura prune
Timp de preparare aluat:1h, 15 minute

 

Sfaturi utile:

  •  pentru a castiga timp,  preparati aluatul cu o zi inainte, sau daca il pregatiti  in aceeasi zi, cat timp il lasati in frigider  puteti eventual sa va ocupati de cina, pranz sau de ce nu, sa faceti chiar putin sport?
  •  pentru cei care nu au mai preparat pana acum foi de aluat, folositi o masa pe care puteti intinde o musama curata, dar ideal ar fi sa aveti la dispozitie o palnseta mare din lemn si un facalet. Pe planseta presarati tot timpul faina, inainte de a intoarce aluatul de pe o parte pe cealalta sa nu vi se lipesca.

Ingrediente:

100 g de unt (60% grasime)
250 g zahar tos
150 g zahar pudra
3 oua
1 pachet praf de copt
zeama de lamaie
400 g gem de prune
150 g nuci
esenta de rom

Modalitate de prepare prajitura cu gem de prune, nuci si bezea:

  • Untul lasati-l afara din frigider sa se inmoaie pentru a-l incorpora mai usor  in aluat.
  • Separati intr-un castron galbenusurile de albusuri, pentru  cele 3 oua. Amestecati galbenusurile cu un praf de sare,  unt, faina, zahar, praf de copt, pe care il amestecati inainte cu 1 lingura zeama de lamaie. Albusurile le pastrati intr-un castronel pentru mai tarziu cand vom prepara bezeaua.
  • Nu ezitati sa amestecati compozitia cu mana, veti vedea va fi mult mai usor, framantati bine, bine pana incepe sa se lege  aluatul, daca obesrvati ca se lipeste de maini si este cam moale mai presarati faina. Aluatul va fi gata cand nu se va mai lipi de maini si cand va deveni  vartos si elastic. Se pune la rece pentru 1 h, daca doriti il puteti lasa la frigider si dupa o zi pe alta.
  • Incingeti cuptorul la 180° C si pregatiti tava in care veti pune prajitura,  asezati o hartie de copt sau o veti tapeta cu putin ulei si faina, eu prefer varianta cu hartia de copt.
  • Cand veti scoate aluatul din frigider, inainte de a-l intinde, lasati-l sa se inmoaie cam 5 minute. Intindeti-l intr-o foaie subtire de cam 5 mm,  asezati foaia in tava lasati-o la cuptor pentru 5-7 minute . Inainte de a pune foaia in cuptor,        intepati-o din loc in loc cu o furculita, pentru ca nu dorim sa se umfle foarte tare.
  • Dupa ce scoatem foaia, intindem din belsug gemul de pune, presaram esenta de rom, veti vedea ce aroma deosebita ii va da romul in combinatie cu gemul de prune, pe deasupra presaram nucile zdrobite mai mare si bagam tava la cuptor pentru 10 minute, timp in care nucile se vor rumeni.

Modalitate preparare bezea:

  •  Bateti albusurile spuma, eu ca sa obtin  o compozitie tare, bat albusurile la viteza mare inca de la inceput, dupa care adaugam zaharul pudra pana compozitia de bezea va capata un aspect lucios. Cu aceasta ocazie am descoperit si eu cat de usor se face bezeaua si mi-am facut curaj ca pe viitor sa mai experimentez si alte retete de bezea.

???????????????????????????????

 

 

 

 

 

 

  • Intindeti compozitia de bezea pe deasupra prajiturii, intre timp dati cuptorul  mai incet pana la 150°C, puneti tava inapoi la cuptor pentru inca 40 minute, bezeaua are nevoie de timp sa se faca crocanta.

poza tava bezea

 

 

 

 

 

  • Incercati sa nu umblati foarte des la cuptor, dar daca observati totusi ca s-a copt mai devreme, opriti cuptorul pentru ca nu ne dorim o bezea arsa, nu-i asa?

E acum sa vedem ce a iesit…..Immm delicioasa!!!!Si vreti sa va mai spun ceva? Mie mi se pare perfecta aceasta prajitura pentru micul dejun, alaturi de un pahar de lapte si de o cafea aromata,  veti obtine un mic dejun plin se savoare.

poza finala

Comentarii