Gogosari muraturi

Gogosari muraturi
Pin It
Print Friendly, PDF & Email

Poate parea atat de complicat, sa nu se inmoaie, sa nu fie prea acri, prea sarati… Sa nu va fie teama sa jonglati cu ingredientele, dar intotdeauna sa nu va zgarciti la sare si sa nu uitati de hrean, altfel riscati sa se inmoaie. Bunica m-a invatat, sa gust din zeama si voi sa faceti la fel si atunci cand voua o sa va placa gustul atunci inseamna ca este perfecta. Daca vi se pare prea acra puteti adauga si putina apa.  Mie mai mereu imi raman borcane de la un an la celalalt.

Sfat util: In fiecare an schimbati capacele de la borcane.

Ingrediente:poza 2

15 kg gogosari
3 kg otet
4 linguri cu varf sare grunjoasa
1 kg zahar
piper boabe
foi de dafin
bete de hrean
boabe de mustar

Mod de preparare:

  • Se spala gogosarii, se curata de seminite si se taie in jumatati sau in sferturi.
  • Intre timp se pun pe foc la fiert otetul cu: sarea, zaharul, foile de dafin si piperul boabe, iar cand incepe sa fiarba se  scufunda  gososarii doar pentru cateva minute, doar cat sa isi schimbe putin culoarea.

DSC05902_Fotor

 

 

 

 

 

 

  • Dupa care ii scoateti si ii lasati la scurs, de preferat pana a doua zi, daca nu macar pentu cateva ore. Apoi,  ii asezati  in borcane, cu grija fara a-i indesa foarte tare, pe lateral ajaugati 2-3 tije de hrean si 2 linguri de boabe de mustar la un borcan de 800 g.

poza 3

 

 

 

 

 

 

  • Se amesteca otetul cu zeama care s-a scurs de la gogosari si se toarna peste acestia in borcane.
  • La final insist, nu va zgarciti la sare, mai bine putin mai multa decat sa ii aruncati. Nu avem cum muraturi gustoase si foarte sanatoase!

 

Comentarii