Stifado de iepure la cuptor

Stifado de iepure la cuptor
Pin It
Print Friendly, PDF & Email

        Astazi am o provocare pentru voi. Ce ziceti de o friptura de ierpure? Eu am avut iepure salbatic, dar este la fel de potrivit si iepurele domestic. E si daca v-as zice ca este vorba si de o reteta greceasca, de asta ce mai ziceti, am reusit sa va captez atentia? Eu prima data am gatit STIFADO de vita, acesta de iepure se aseamana, ideea este ca ambele m-au impresionat.

Timp de preparare iepure: 1 zipoza 2
Timp gatire: 4 h
Portii 6 persoane

Ingrediente:

1 iepure de vanat/domestic
2 cepe mari
4-5 catei de usturoi
300 g coacaze rosii
1 baton scortisoara
2 lingurite oregano
3 foi de dafin
200 g ciuperci de padure (optional)
1 pahar de vin rosu sec
4 rosii mari
sare, piper, ulei

Mod pregatire iepure:

Tineti iepurele in apa cu o zi inainte de a-l gati alaturi de 2 cepe taiate in patru si 4-5 morcovi taiati bucati mari. Inainte apune legumele schimbati apa e cateva ori, pana nu mai ramane sange in apa.

Mod de preparare stifado de iepure la cuptor:

  • Caliti in uleiul incins dintr-o tigaie, ceapa taiata marunt pana se fragezeste, adaugati apoi si usturoiul taiat marunt.
  • Separat, in alta cratita, incingeti ulei din belsug- cam 300g, in care veti praji in jur de 15 minute bucatile de iepure, pana acestea vor capata o culoare aurie. Cand sunt gata, scoateti bucatiele intr-o tava, puneti peste acestea un polonic-doua din sosul care s-a format in tigaia in care ati prajit iepurele,  mai adugati si vreo  5-6 morcovi taiati bucati mari. Acoperiti tava cu staniol si asezati-o in cuptorul incins la 200ºC.
  • Peste ceapa calita, adaugati rosiile taiate bucatele si foile de dafin. Presarati sare, piper si lasati sosul sa fiarba la foc potrivit timp de 10 minute. Cand sosul este aproape gata, adaugati si oregano, vinul, sare si piper si mai lasati sa fiarba vreo 5 minute.
  • Intre timp pregatiti si ciupercile de padure, pe care trebuie sa le lasati la inmuiat conform timpului mentionat pe ambalaj iar dupa aceea le veti da in fiert, dupa ce inainte ati lasat apa sa fiarba, pentru 2-3 minute.
  • Adaugati ciupercile si sosul de rosii peste friptura, acoperiti din nou cu staniol si lasati friptura in cuptor pentru 1h si 30 min la 180ºC.
  • Cand a trecut timpul intoarceti bucatile de ccarne pe partea cealalta, adaugati tot acum si batonul de scortisoara, pe care il puteti rupe in bucati mai mici, pentru ca aroma sa de distribuie uniform si nu uitati de surpriza acestei retete: ce ar  putea fi mai potrivit peste aceasta friptura de vanat decat o mana de  zdravana de coacaze rosii? Puneti tava din nou in cuptor pentru 1 h, timp suficient carnii sa se fragezeasca si aromelor sa de contopeasca. Daca totusi vi se pare ca ar mai trebui sa se patrunda carnea, o puteti intoarce din nou pe partea cealalta si sa o mai lasati in cuptor pana se va desface cu usurinta de pe os, cu conditia sa stea in sos tot timpul si sa aveti grija sa nu se usuce.

Ei cam asta este, nu se prepara tocmai usor, dar rezultatul va fi spectaculos mai ales alaturi de un vin rosu demisec.
Incaodata, va urez:Pofta buna!!!
poza 1

 

 

Comentarii