Tocana de cartofi, morcovi si carne afumata

Tocana de cartofi, morcovi si carne afumata
Pin It
Print Friendly, PDF & Email

Haideti sa  incercam si ceva traditional, daca tot avem timp astazi fiind weekend putem petrece ceva mai mult timp in bucatarie. Eu ma gandesc de ceva timp sa prepar aceasata reteta,  mai exact de cand mi-am luat un minunat vas de lut, doar ca timpul nu mi-a permis acest lucru pana acum, dar pofta nu a disparut de loc.

Timp total de preparare: 2h,30 min
Timp coacere: 2 h
Portii: 6 persoane

Ingrediente tocana de cartofi, morcovi si carne afumata:

10 cartofi de marime medie
8 morcovi
3 cepe
800g carne afumata de porc
3 rosii
1 ardei capia
3 foi de dafin
sare, piper si cimbru
4 catei de usturoi
3 mere ionatan
4 linguri de ulei

Modalitate de preparare tocana de cartofi, morcovi si carne afumata:

  • Curatati cartofii, morcovii de coaja si taiati-i in bucati mari, ceapa o veti taia julien.

???????????????????????????????

 

 

 

 

 

 

  • Separat intr-o tigaie incingeti putin 4 linguri de ulei de floarea soarelui , dupa care adaugati ceapa pe care o veti inabusi pentru 10 minute  adaugand si o ceasca de apa, asta pentru ca nu vrem sa o prajim , prajala nefiind deloc sanatosa.
  • Adaugati apoi bucatile de carne  , pe care le veti taia cat de mari va plac si lasati-o pe foc tot cam 10 minute. Eu zic ca ar fi extrordinar daca ati folosi ciolan afumat, trebuie doar sa dati frau liber imaginatiei.
  •  Intre timp incingeti cuptorul la 180°C.
  • Adaugati  bucatile de morcov, ardeiul taiat feliute lungi, foile de dafin, cimbrul, sarea si piperul si mai lasati-le in tigaie inca vreo 10 minute inaninte de a le baga la cuptor.
  • ???????????????????????????????

 

 

 

 

 

 

  • Turnati compozitia intr-un vas termorezistent, alaturi de cartofi (mie imi place sa ii dau cu sare inainte de a-i pune in tava), adaugati deasupra merele taiate in doua, nu trebuie sa va speriati si mie mi s-a parut ciudat prima data cand am vazut bucati de mar in friptura, dar veti vedea ce mireasma deosebita veti obtine la sfarsit,  credeti-ma pe cuvant!:)
  • Punteti vasul acoperit in cuptor pentru 1h ,30min, astfel va vei putea bucura de ceva timp liber.
  • Dupa ce timpul stabilit a trecut, incercati  cu o furculita sa vedeti daca legumele  si carnea sunt patrunse, numai dupa aceea puteti adauga si rosiile.
  • Dupa ce am taiat rosiile bucatele, le-am pus pe foc intr-o tigaie timp de 5 minute, cu usturoiul zdrobit, sare si piper, pentru a nu le turna direct reci peste tocana fierbinte din cuptor.

???????????????????????????????

 

 

 

 

 

 

  • Mai acoperiti vasul si lasati-l asa cam 20 de minute, pana legumele isi vor schimba intre ele toate aromele, iar la sfarsit imi place  iau capacul pentru a se putea rumeni putin pe deasupra,  tot cam 15 minute.
  • Merele nu le servim, le-am folosit doar pentru gust si aroma.

Gata, acum puteti sa va invitati prietenii la masa, sa va bucurati impreuna de aromele tocanitei dar si de o minunata dupamiaza de weekend!!!

???????????????????????????????

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii