Am avut mari dubii daca sa incerc reteta pentru acest tort, chiar cu ocazia onomasticii sotului meu si a fiului meu, cand aveam curtea plina de musafiri. Ce faceam daca avea sa fie un fiasco total? Asa ca am hotarat sa mai fac, de rezerva un tiramisu de fructe. Concluzia la tot ceea ce v-am povestit pana acum, este ca tiramusu a mai ramas ceva, dar din tortul cu morcovi nu a mai ramas nimic. Sa revenim acum la detaliile tehnice. Pentru coacerea blatului am folosit o forma cu diametrul de 26 cm.
Timp preparare blat: 20 minute
Timp coacere blat: 50 minute
Timp preparare crema: 10 minute
Timp total: 1h si 20 min
Dificultate: mica
Ingrediente blat:
560 g faina
450 ml ulei
4 lingurite praf de copt
½ lingurita bicarbonat
2 lingurite rase ghimbir
2 lingurite scortisoara
2 varfuri de cutit nucsoara
6 oua
600 g morcovi rasi pe razatoarea marunta
500 g zahar brun/brut
150 g migdale/nuci/alune tocate marunt
2 varfuri cutit de sare
coaja rasa de la 2 portocale
Ingrediente crema de unt cu mascarpone:
500 g mascarpone
100 g unt la temperatura camerei (82% grasime)
300 g zahar pudra
400 ml smantana pt. frisca
coaja rasa de la 2 lime
4 linguri coaja portocala confiata toccata marunt/ caise confiate
Mod de preparare blat:
- Se amesteca faina cu sarea, praful de copt si bicarbonatul intr-un vas incapator. Se adauga zaharul, nucile tocate si se amesteca.
- Intr-un vas separat puneti uleiul, ouale, ghimbirul ras, nucsoara si coaja rasa de portocala si se amesteca pana se obtine o compozitie omogena.
- Adaugam amestecul de lichid peste faina si amestecam pana se omogenizeaza. La sfarsit se adauga morcovii rasi si se amesteca bine.
- Puneti aluatul intr-o forma in care asterneti hartie de copt sau tapetati cu unt si faina. Se coace blatul in cuptorul preincalzit la 180º.
- Daca blatul se rumeneste prea tare, putem acoperi forma cu folie de aluminiu dupa primele 30 min de coacere.
- Scoatem forma din cuptor, lasam blatul cca 5 min in forma, apoi il scoatem cu grija si il lasam pe un platou sa se raceasca complet.
Mod preparare – crema de unt:
- Punem untul intr-un vas si il mixam bine, bine pana capata o consistenta cremoasa. Adaugam treptat zaharul pudra si mixam pana il incorporam perfect in crema.
- Peste compozitia astfel obtinuta, adaugam mai apoi mascarpone, care trebuie sa fie la aceeasi temperatura, coaja rasa de lime si le omogenizam cu grija cu ajutorul unei linguri.
- La sfarsit, incorporam cu mare grija amestecand de sus in jos frisca mixata.
Asamblare – Tort de morcovi:
- Se taie blatul in 3 foi egale. Punem prima foaie adaugam un sfert din crema de unt. Deasupra stratului de crema, adaugam 1 lingura si jumatate de coaja de portocala confiata/ caisele confiate tocate marunt.
- Acoperim crema cu a doua foaie de blat de morcovi, peste care formam un nou strat de crema si coaja de portocala confiata si inchidem tortul cu ultima foaie de blat.
- Imbracam uniform tortul cu crema de unt ramasa.
- Se poate orna dupa bunul vostru plac, eu am folosit merisoare confiate si caise confiate.
- Daca aveti rabdare, ar fi bine sa il lasati in frigider pana a doua zi, daca nu, pofta buna!