Placinta de dovleac

Placinta de dovleac
Pin It
Print Friendly, PDF & Email

Cand eram mica nici nu vroiam sa aud de dovleac, bine decat atunci cand vroiam sa fac felinare, sau pentru seminte de dovleac. Dar incet incet am inceput sa-i descopar secretele si aromele. Tocmai de aceea, toamna cum apar, incerc sa ma bucur de ei cat pot de mult. Copti la cuptor, supa de dovleac sau placinta, in toate variantele mi se par minunati.

poza-15

Timp de preparare: 2 ore
Dificultate:medie

 

 

 

 

 

Ingrediente:

2-2.5 kg dovleac placintar ras
450g faina
zeama de la o lamaie
1 lingurita nucsoara
3 lingurite scortisoara
1 plic de vanilie
1 lingurita cu varf ghimbir ras
150g unt
1 ou
1 lingurita otet
60 ml ulei floarea soarelui
1 lingura de pesmet
150 g zahar( eu am folosit brut)
1/2 lingurita de sare
in jur de 200 ml apa

Mod preparare:

Foaia palcinta:

Intr-un bol, se amesteca oul cu sarea, otetul si 2 linguri de ulei. Lichidul astfel obtinut se ameseca dupa aceea  cu faina. Adaugati apoi apa, dar nu toata odata si incepeti sa framantati coca, pana obtineti o compozitie putin mai tare decat aluatul de paine, care nu  se va mai lipi de maini. Sa nu va fie teama sa mai adaugati din cand in cand cate un praf de faina. Coca trebuie framantata macar 10 minute, dupa care o puteti  lasa deoparte,   intr-un bol, acoperita cu o folie macar 30 de minute.

poza-14

 

 

 

 

 

 

Mod de parare umplutura:

  • Se taie dovleacul in doua si se curata de seminte, dupa care se rade pe razatoarea mare. Intr-o cratita mai mare in care sa incapa tot, se topeste untul dupa care adaugati dovleacul ras si zaharul. Lasati compozitia sa se caleasca pana se inmoaie(veti vedea ca va scadea mai bine de jumatate). La sfarsit adaugati restul de condimente pentru gust: vanilia, ghimbirul, scortisoara,nucscoara, zeama de lamaie si zaharul. Lasati apoi compozitia deoparte pana se raceste complet.

poza-2

 

 

 

 

 

  • Intre timp, incingeti cuptorul la 180ºC.
  • Apoi pregatiti foia pentru placinta. Eu am inceput pe o planseta, dupa care fiind prea mare a trebuit sa folosesc toata masa pe care am asternut o fata de masa curata. Nu trebuie sa va fie teama sa manevrati foaia, chiar daca va fi nevoie sa o ridicati, sa o intoarceti cand pe o parte cand pe cealalta.
  • Incepeti prin a presara faina pe planseta sa nu se lipeasca aluatul, dupa care intindeti cu un facalet foaia cand pe o parte cand pe cealalta, pana obtinem o foaie subtire, aproape transparenta. Foaia se unge cu ulei, se presara pesmet si se umple cu compozitia de dovleac. Se ruleaza si se pune in tava pe hartie de copt. Pe deasupra ungeti rulourile cu unt topit sau cu ulei si coaceti placinta cca 40-45 min. pana se rumeneste uniform pe deasupra.

poza-foaie

 

 

 

 

 

 

  •  La sfarsit foaia de placinta va fi crocanta iar daca doriti placinta mai moale, acoperiti cu un servet de bucatarie. Dar ce mai atata vorbarie, puneti mana de mancati si va desfatati!!! Niste zahar deasupra presarati.

poza-5

 

 

 

 

Comentarii